Valter hrani in nahrani

VALTER ni samo partizanski junak, ki je obvaroval Sarajevo pred okupatorji, Valter še danes živi in hrani kar nekaj mest po Sloveniji in Avstriji. V slovenskem glavnem mestu Ljubljani vas blizu priljubljenega zbirališča mladih (Metelkova mesto) čaka še bolj priljubljena restavracija Das ist Valter.

ValterDas ist Valter na Njegoševi v Ljubljani že dve leti razveseljuje Ljubljančane in turiste, ki obožujejo tradicionalno bosansko hrano, drugače pa je restavracija del verige z enakim imenom. Ostale se nahajajo v Kranju, Škofji Loki, na Jesenicah, v Mariboru in v avstrijskem Beljaku.

“Valter brani Sarajevo” neprestano na programu

Na jedilniku restavracij vas čakajo prave bosanske specialitete, med njimi seveda različne vrste pit, tarhane, enolončnice, čevapčiči,  sudžukica, sarme, baklava, tufahija, tulumbi … Ko svojo lakoto mladi in ne tako mladi obiskovalci v restavraciji Das ist Valter potešijo, se radi posladkajo z baklavo ali tufahijo, temu pa obvezno sledi kahva iz fildžana in rahat lokum. Po želji posameznika sledi še slavna bosanska Drina cigareta, ves čas druženja pa vas spremljajo znane melodije bivše Jugoslavije. Seveda se imenu primerno na televizijskih enkranih ves čas vrti kultni film “Valter brani Sarajevo”.

K nam prihajo ljudje, ki uživajo v dobri hrani. Gostoljubno in izredno prijazno osebje naših restavracij prihaja iz vseh sedmih držav bivše Jugoslavije, vsi so južni Slovani in vsi se med seboj odlično razumejo. Kot bi povedal naš natakar Zoran – pri nas je demokracija, zato v naših restavracijah vlada odlično vzdušje.
Valter

Vrnimo se v dobre stare čase

Prav vsak od naših gostov bi se vsaj za trenutek z veseljem vrnil v stare čase, ko je bila Jugoslavija na svojem vrhu. Naši gostje uživajo ob skodelici bosanske kahve, ob kateri ponudimo sarajevsko Drina cigareto in ratluk, pravi jugonostalgiki in tisti, ki uživajo v neizmerno dobri hrani, pa si hitro privoščijo odlične bosanske jedi in se ob tem sprostijo z gledanjem filma ‘Valter brani Sarajevo’, ki se neprestano vrti na velikem zaslonu. Ljudje, ki najraje zahajajo k nam, so resnični jugonostalgiki in oboževalci pristne bosanske hrane.

V naših restavracijah najdete goste vseh vrst, starosti in narodnosti. Po Sloveniji je seveda največ Slovencev, vendar pa k nam zavijejo tudi turisti in tujci iz bivše Jugoslavije. Naša glavna kuharica je prava Bosanka, ki se odlično znajde v svetu jufk in tarhanic, kar opazi vsak ljubitelj dobre bosanske hrane. Obstaja veliko podobnih restavracij, v katerih lahko naročite denimo čevapčiče, vendar pa v naših restavracijah dobite bosansko hrano po tradicionalnih receptih in brez svinjskega mesa, kar nas gotovo uvršča v sam vrh.

Večinoma v restavracijah Das ist Valter uporabljamo goveje meso, za boljši okus pa dodamo še malo ovčjega. Slovenski Bosanci, ki imajo v bližini naših restavracij svoja društva, so potrdili, da so naše jedi vrhunske. Ker pa smo se odločili, da v svojih jedeh ne bomo uporabljali svinjskega mesa, člani teh društev z veseljem pri nas vedno znova uživajo v kosilu ali večerji.

Kajenje ni ravno prepovedano

Valter

Kajenje je v notranjih prostorih restavracij sicer prepovedano, v toplejšem vremenu pa lahko po mili volji puhate na letnem vrtu. V restavracijah Das Ist Valter je pravo sarajevsko pivo čisto nekaj običajnega, nikakor pa ne spreglejte niti ponudbe špikanih čevapov, špinačne pite in plošče za dve osebi.

 

 

To je Valter in Valter vas pričakuje!

 

*Povzeto po index.hr